Cukier – niewinny dodatek czy groźna trucizna?

Cukier – niewinny dodatek czy groźna trucizna?

Prasóweczki

Cukier – niewinny dodatek czy groźna trucizna? O negatywnym wpływie cukru na zęby, wiadomo już z tradycyjna, jednak niewiele się zastanawiamy nad tym, jak cukier oddziałuje na system. Czy to cukier to wyłącznie niewinny dodatek do potraw i napojów?

Cukier – lub jest trucizną?

Naukowcy w ostatnim etapie zmienili zdanie – odkryli, iż obecne nie tłuszcz ponosi winę za plagę otyłości w krajach dobrobytu. To cukier jest zobowiązany za nadwagę a otyłość, zatem on poddaje, wzmaga apetyt, powoduje cukrzycę, bulimię i zaburzenia metabolizmu. Według badań przeciętny Europejczyk kosztuje około 120 g cukru każdego dnia, jest obecne równowartość prawie 25 łyżeczek i 480 pustych kalorii!

Uważaj na drugie nazwy cukru

Podczas wybierania gotowych produktów, miej na drugie nazwy cukru w magazynie. Cukier może zamykać się pod nazwami: glukoza, sacharoza, inwertyna, laktoza, syrop kukurydziany, słodowy, dekstroza, maltoza, fruktoza. Jeśli wszystek z tych momentów pojawi się w Twoim produkcie spożywczym, zalecamy uwagę, bowiem ten wynik może wywoływać dużo cukru.
Słodzik zamiast cukru?

Czy odpowiednia dieta pod okiem eksperta zakłada stosowanie słodzika zamiast cukru? Podobnie do cukru, słodzik może zamykać się pod wieloma nazwami. Najpopularniejsze słodziki to: sacharyna, aspartam, acesulfam, neohesperydyna, cyklaminiany, sorbitol, mannitol, izomalt, taumatyna, maltitol, laktitol, ksylitol. Słodzik jest aż sześćset razy lżejszy z cukru, dzięki czemu można traktować go w znikomej kwocie. Słodzik jakby nie zawiera też kalorii, a nie wpłynie źle na wartość. Kolejną zaletą słodzików jest obecne, iż nie psują zębów. A czy słodzik ma właściwości? Tak, należy szczególnie uważać na aspartam, cyklaminę i sacharynę.

Aspartamu nie mogą jeść osoby chore na chorobę dziedziczną – fenyloketonurię, ponieważ otacza on toksyczny dla nich składnik. Nie chodzi stosować aspartamu w potrawach i napojach, które są ogrzewane, ponieważ powyżej 100 st. C stoi się on toksyczny i traci swoje wadzie słodzące, a nie można łączyć go do kolorów i herbat.

Aspartam, cyklaminy i sacharyna według wielu badań potrafią stanowić kancerogenne – czyli rakotwórcze. Cyklaminiany idą w reakcje z pewnymi lekami.

Cukier – to nas truje!

Nadmiar cukru wywiera silnie negatywny efekt na działanie mózgu, powoduje senność i silny spadek naszej możliwości opinii i zapamiętywania.

W 1957 roku dr William Coda Martin sklasyfikował cukier rafinowany jako truciznę. Według Coda Martin, cukier jest pozbawiony własnych sił witalnych, witamin a substancji mineralnych. To, co świadczy cukier, to doskonałe, rafinowane węglowodany. Natomiast to, co usunięto – białka, witaminy a substancje mineralne są przyczyną niekompletnego metabolizmy węglowodanów. Wpływa to, bycie się toksyn – kwasu pirogronowego a pozostałych nienormalnych cukrów. Kwas pirogronowy akumuluje się w środku a sposobie nerwowym, a inne cukry w czerwonych ciałkach krwi. Działa zatem na oddychanie komórek i prowadzi brak niezbędnej ilości tlenu do funkcjonowania organizmu.

Nie uznajemy sobie sprawy, że sami przyczyniamy się do zachwiania równowagi naszego organizmu. Natura sama zabezpiecza nas przed nagłym szokiem spowodowanym dużym spożyciem cukru. Codziennie spożywany cukier powoduje stan ciągłego nadmiernego zakwaszenia. Do przywrócenia równowagi również dla zabezpieczenia krwi organizm nasz pobiera jeszcze szerszą sum pierwiastków dotąd skrzętnie robionych i gromadzonych w swym ciele. Przypadkiem potrafią istnieć swoje kości i zęby, z których zostaje pobrane tyle wapnia, że występuje nie tylko próchnica, ale następuje ogólne osłabienie. Często poprzestajemy na stanowisku, że cukry obok tłuszczów są w swym organizmie głównym źródłem energii, a stąd są niezbędnym paliwem podtrzymującym procesy życiowe. Należy przypomnieć, że przy zbilansowanej diecie, niezbędną ilość cukru dostarczają warzywa i produkty.

Nawet najmniejsza liczbę cukru, nie jest słaba dla polskiego organizmu. Cukier oddziałuje na wszelki organ naszego ciała. Wątroba magazynuje cukier w budowie glukozy (glikogenu). Dzienny pobór cukru rafinowanego (powyżej wymaganej ilości naturalnego cukru) pełni ją także wzmacnia do dużej objętości, a nadmiar glikogenu dochodzi do naszej krwi w budowie kwasów tłuszczowych. Kwasy tłuszczowe chodzą do wszystkiej dziedzina ciała i przechowywana są w prawie aktywnych miejscach, takich jak: brzuch, pośladki, piersi i biodra. Gdy miejsca też są już wypełnione, kwasy tłuszczowe chodzą do samodzielnych narządów, takich jak uczucie i nerki. Następuje osłabienie ich roli, następnie tkanki ulegają degeneracji i zmieniają się w tłuszcz. Powstają zakłócenia ciśnienia krwi, uszkodzeniu ulega parasympatyczny układ nerwowy, układ krążenia obwodowego i limfatycznego, a jakość czerwonych ciałek tworzy się zmieniać. Występuje nadmierna ilość białych ciałek, a proces bycia tkanek ulega spowolnieniu.

Wybierając cukier do indywidualnych dań, staraj się wybierać mądrze i biały cukier, zastąp brązowym, bądź ksylitolem lub stewią. W Gabinecie Dietetyki i Podejmowania Małgorzata Stanior staramy się doradzać pacjentom, który cukier przechodzić do danych potraw. Pamiętaj, że ograniczenie cukru może dobrze wpłynąć na funkcjonowanie Twojego organizmu.

zobacz również Cukier – niewinny dodatek czy groźna trucizna?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *